EASIS

Företaget Easis har sin bas i Århus på Jylland i Danmark. De producerar sötsaker utan tilsat socker. De producerar rad olika produkter som choklad, cookies, kakao, kakor, karameller, saft, glass, marsipan och frukostmat.

Alla produkter är utan tillsatt socker och de har alla ett lågt innehåll av sockerarter. Dessutom har några produkter reducerade kalorie-, fett-, och saltinnehåll och istället ett högt innehåll av proteiner och fibrer.

Konsumenten presenteras då för välsmakande alternativ så socker, fett och kaloriintaget minskas och kostfiber konsumtionen ökar.

Easis och Dankost Pro

Easis har använt Dankost Pro till näringsdeklaration sedan sommaren 2016. Med Dankost Pro kan Easis utarbeta deklarationer, produktspecifikationer och datablad direkt i programmet. Dankost Pro används idag av QA för produktspecifikationer och datablad samt av PU för utvecklingen av nya produkter. Easis använder som sagt Dankost Pro till näringsdeklaration då polyoler (sockeralkohol) som erythritol skall beräknas.

Råvarorna registreras i Databasen i Dankost Pro. Näringsvärde, tillsatser och allergener registreras samtidigt och informationen följer råvaran i alla de recept där råvaran används. Råvarorna används då recepten sätts upp och för att sedan generera ingrediensförteckningar med tillsatser, mängdangivelse (QUID), näringsdeklaration med det redan nämnda polyoler och allergener visas med formaterad text. Produceringskostnaden för de olika produkterna ses i real tid när ingredienserna skrivs in och sedan kalkyleras det på recepten.

Easis har olika delrecept som används i många olika produkter. Marcipan, choklad och vaniljglass är exempel på några. Delrecepten upprättas bara en gång och används sedan som ingredienser i de produkter där de ingår. På deklarationen delas alla delrecept upp och anges som enskilda ingredienser.

Produktspecifikationerna och databladen i Dankost pro har Easis själva designat med designprogrammet i Dankost Pro. Några av bladen är till kunder som behöver information om hållbarhet och förvaring andra blad innehåller information om näringsvärde, allt efter kundens önskan. Data knyts till recepten/ produkterna i systemet så att ingen data försvinner.

Dankost Pro och GS1

Flera och fler av de större grossisterna och dagligvaruhandel ställer krav om att de kan få information om Easis produkter på GS1, där producenterna själva lägger upp information om deras produkter. Informationen skulle förut upprättas manuellt men idag kan det överföras direkt från Dankost Pro. Easis överför all data direkt från Dankost Pro till GS1. På alla recept skall det så småningom finnas information om  producenternas GLN, vilket land det skall säljas i, publikationsdatum, förpackningsinformation, storlek på kartonger, näringsdeklaration med ingrediensförteckning och allergener. Alltihop kan överföras för validering i GS1.